Olej z wiesio艂ka, czyli prosty spos贸b na promienn膮 cer臋. W艂a艣ciwo艣ci i zastosowanie w kosmetyce.
supplement and evenin primrose flower

Olej z wiesio艂ka, czyli prosty spos贸b na promienn膮 cer臋. W艂a艣ciwo艣ci i zastosowanie w kosmetyce.

Olej z wiesio艂ka stosowany by艂 ju偶 przez nasze babcie. Dzi艣 wraca do 艂ask i jest szczeg贸lnie lubiany przez Panie zmagaj膮ce si臋 z problemami sk贸rnymi oraz rozszerzonymi porami. Jest 艂agodny, nie…

Czytaj dalej Olej z wiesio艂ka, czyli prosty spos贸b na promienn膮 cer臋. W艂a艣ciwo艣ci i zastosowanie w kosmetyce.

Jak stres wp艂ywa na kondycj臋 Twojej sk贸ry?

Nie ma chyba na 艣wiecie osoby, kt贸ra nie do艣wiadczy艂aby w swoim 偶yciu stresu. Zw艂aszcza dzi艣, gdy wszystko dzieje si臋 szybko i nie ma czasu, 偶eby chwil臋 odetchn膮膰. Stres zosta艂 nawet…

Czytaj dalej Jak stres wp艂ywa na kondycj臋 Twojej sk贸ry?

Opadaj膮ca powieka 鈥 wiesz, jak sobie z ni膮 poradzi膰?

Opadaj膮ca powieka, zwana inaczej ptoz膮, to defekt, kt贸ry wi膮偶e si臋 z przerostem fa艂du sk贸rnego na g贸rnej powiece. Powoduje nieestetyczny, zm臋czony oraz smutny wyraz twarzy, a w przypadkach zaawansowanych zaburza nawet…

Czytaj dalej Opadaj膮ca powieka 鈥 wiesz, jak sobie z ni膮 poradzi膰?

Dlaczego warto stosowa膰 do piel臋gnacji sk贸ry oleje naturalne?

鈥濩iek艂a, lotna substancja zapachowa, znajduj膮ca si臋 najcz臋艣ciej w specjalnych kom贸rkach tkanki wydzielniczej ro艣lin. [鈥 Olejki lotne pozyskuje si臋 na skal臋 przemys艂ow膮 ze 艣wie偶ych b膮d藕 suszonych ro艣lin. S膮 wyodr臋bniane z odpowiedniego surowca ro艣linnego najcz臋艣ciej poprzez destylacj臋 z par膮 wodn膮 lub ekstrakcj臋. Stosowane wraz z innymi substancjami zapachowymi, np. w perfumiarstwie.鈥

Czytaj dalej Dlaczego warto stosowa膰 do piel臋gnacji sk贸ry oleje naturalne?

Grzybica 鈥 jakie s膮 przyczyny i jak skutecznie leczy膰

Co to grzybica? Grzybice sk贸ry i b艂on 艣luzowych nale偶膮 do grupy chor贸b zaka藕nych wywo艂anych przez grzyby chorobotw贸rcze. Grzyby to mikroorganizmy eukariotyczne maj膮ce j膮dro kom贸rkowe i s膮 szeroko rozpowszechnione w przyrodzie.

Czytaj dalej Grzybica 鈥 jakie s膮 przyczyny i jak skutecznie leczy膰

Jak pozby膰 si臋 ZASK脫RNIK脫W, w膮gr贸w, rozszerzonych por贸w? Najlepsze domowe sposoby!

Pory to naturalne 鈥瀘tworki鈥, kt贸re wyst臋puj膮 w naszej sk贸rze. Na samej twarzy mamy ich ponad 20 tysi臋cy, a ich ilo艣膰 i wielko艣膰 uwarunkowana jest genetycznie. S膮 one miejscem uj艣cia gruczo艂贸w 艂ojowych oraz gruczo艂贸w potowych. Prawid艂owe ich funkcjonowanie jest niezwykle wa偶ne dla kondycji naszej sk贸ry

Czytaj dalej Jak pozby膰 si臋 ZASK脫RNIK脫W, w膮gr贸w, rozszerzonych por贸w? Najlepsze domowe sposoby!

Jesienne Oczyszczanie Kwasami Owocowymi 鈥 Pozb膮d藕 Si臋 Tr膮dziku, Blizn Potr膮dzikowych i Doce艅 殴r贸d艂o M艂odo艣ci

CO TO S膭 KWASY OWOCOWE? Kwasy owocowe, zwane te偶 inaczej hydroksykwasami, ze wzgl臋du na swoje w艂a艣ciwo艣ci, znajduj膮 szerokie zastosowanie w kosmetyce. Do najbardziej znanych kwas贸w, a zatem najcz臋艣ciej stosowanych w gabinetach kosmetycznych, zaliczamy kwasy: migda艂owy, pirogronowy, glikolowy, mlekowy, jab艂kowy i cytrynowy. Pozyskiwane s膮 one nie tylko z owoc贸w (jak wskazuje ich nazwa), ale te偶 z warzyw, kwa艣nego mleka, trzciny cukrowej oraz na drodze syntezy chemicznej.

Czytaj dalej Jesienne Oczyszczanie Kwasami Owocowymi 鈥 Pozb膮d藕 Si臋 Tr膮dziku, Blizn Potr膮dzikowych i Doce艅 殴r贸d艂o M艂odo艣ci

Kwas azelainowy 鈥 sama chemia czy dobro natury?

Mimo strasznej nazwy kwas azelainowy zosta艂 stworzony przez natur臋 jako kolejna dobro膰 dla naszej sk贸ry. Kwas ten mianowicie wyst臋puje mi臋dzy innymi w ziarnach zb贸偶 jako zwi膮zek dikarboksylowy, oraz tworzy si臋 w organizmach w wyniku lipo peroksydacji wielonienasyconych kwas贸w t艂uszczowych, linolowego, linolenowego, stanowi tak偶e jeden z element贸w strukturalnych fosfolipid贸w b艂on kom贸rkowych

Czytaj dalej Kwas azelainowy 鈥 sama chemia czy dobro natury?