Nasza skóra cały czas pracuje. Nigdy nie przestaje produkować nowych komórek w warstwach naskórka. Jednak nie żyją wiecznie. Po wykonaniu swoich właściwości giną i powstają nowe. Peelingowanie pozwoli na szybsze usunięcie zbędnego martwego naskórka. A pozytywnym znaczeniem dla naszej skóry jest umożliwieniem lepszego wchłonięcia składników aktywnych z innych masek. Poleca się dlatego łączenie tego zabiegu z innymi zabiegami np. nawilżającymi, dotleniającymi itp.

Co to peeling enzymatyczny? 

 

Do jakiego typu skóry?

 

Czy wszystko wiesz o jego właściwościach?

 

Jak stosować?

 

Jak zrobić swój peeling enzymatyczny w domu?

 

 


 

Co to peeling enzymatyczny? 

 

Peeling enzymatyczny różni się od innych peelingów tym, że nie zawiera żadnych ziarnistości. Dlatego nie zaliczamy go do peelingów mechanicznych i jest przeznaczona do skóry wrażliwej, naczyniowej i suchej.
Nie powoduje podrażnień.

 

Efekt złuszczania zrogowaciałego naskórka powoduje działanie enzymów roślinnych np. bromelainę i papainę. Skutkiem tego jest penetracja warstw zrogowaciałego naskórka, rozpuszczają keratynę, rozluźniają połączenia międzykomórkowe, co umożliwia oderwanie się martwych komórek.

 

Peeling ma postać gładkiego kremu, brak drobinek.

 

Jakich enzymów roślinnych powinniśmy szukać na etykietach peelingu enzymatycznego?

 peeling twarzy

Najczęściej używane naturalne składniki do produkcji peelingów enzymatycznych to enzymy owocowe z papai, ananasa, granatu i jagód.

Do jakiego typu skóry?


Czy wszystko wiesz o jego właściwościach?

Bardzo delikatnie złuszczając zrogowaciały, martwy naskórek. Mają wiele zalet: oczyszczają zablokowane pory, poprawiają koloryt skóry, zmniejszają widoczność blizn (np. rozstępy), przebarwienia, wygładzają zmarszczek. Największym plusem jest to, że są przeznaczone dla wszystkich rodzajów cery, niż peelingi ziarniste. Nie powoduje wystąpienia zaczerwienień i podrażnienia oraz nie powstają rany i zadrapania.

Jak zrobić w domu pachnący peeling enzymatyczny?

Należy przygotować 1 szklanka pokrojonego w kawałki ananasa, 1/2 szklanki papai i 3 małe łyżeczki miodu. Pamiętaj, aby wszystkie produkty były świeże. Kawałki owoców należy zmiksować (zblendować) i dodać miodu. Miód ma właściwości nawilżające. Ananas – bromelainę, a papaja – papainę i AHA (alfa – hydroksykwasy). Musisz pamiętać, że robiąc swój peeling w domu jest bez konserwantów. Nie zostawiaj na użycie go za kilka dni. Zrób świeży. Stosując pierwszy raz, pozostaw na skórze na 2 minuty by sprawdzić czy nie występują żadne podrażnienia uczuleniowe.

Jak stosować?

 

Peeling nanosimy na skórę. Pozostawiamy na 5 min (peeling robiony w domu) lub zgodnie z etykietką producenta kupionych peelingów. Następnie zmywamy letnią wodą i tonizujemy twarz. Polecane jest wykonanie tego zabiegu pod wapozonem w celu uzyskania lepszej aktywności. Pod wpływem ciepła wykazują zwiększone działanie i szybciej rozpuszczają połączenia międzykomórkowe.

 

Dowiedź się więcej jakie są rodzaje peelingów i jaki jest ich podział. Kliknij: peelingi

 

 

Adsense

Adsense

Adsense

Zyskaj zdrowie i radość!

 

Wzbogać swoją dietę z olejem kokosowym i czerp jego cenne właściwości codziennie.


Miłego gotowania :)

Przepisy zostałe przesłane na podanego emaila.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This