Orzech kokosowy zwany przez wszystkich potocznie kokosem, jest owocem palmy kokosowej, która rośnie zazwyczaj dziko na tropikalnych wybrzeżach. Kokos po raz pierwszy pojawił się prawdopodobnie na Filipinach, skąd do dziś jest importowany do wszystkich krajów świata. Z kokosu można uzyskać miąższ, sok oraz poprzez odpowiednie tłoczenie, olej.

Olej kokosowy ze względu na swoją konsystencję bardzo często nazywany jest również masłem kokosowym lub tłuszczem kokosowym.

 

W sklepach możemy zakupić zarówno olej rafinowany, jak i nierafinowany. Jaka jest między nimi różnica?

Olej rafinowany jest poddawany chemicznemu procesowi rafinacji, a ponadto jest dodatkowo filtrowany i oczyszczany. Niestety ten proces powoduje, że traci on zarówno wiele cennych substancji zdrowotnych, jak i swój niezwykły zapach.

Natomiast olej nierafinowany tłoczony jest na zimno, dzięki czemu zachowuje swój przepiękny kokosowy zapach. Taki nieoczyszczony olej charakteryzuje się gęstą konsystencją przypominającą masło, jednak pod wpływem temperatury (po podgrzaniu) jego konsystencja staje się płynna.

Niestety nierafinowany olej kokosowy jest dużo droższy niż wersja rafinowana, jednak należy sobie zadać w tym momencie pytanie: co jest dla nas najważniejsze? Cena czy zdrowotne właściwości?

 

kokos i olejek

 

 

Zastosowanie olejku kokosowego w kosmetyce:

 

Olej kokosowy znalazł zastosowanie nie tylko w kuchni, ale również w kosmetyce. Niewiele osób o tym wie, ale jest on najlepszym środkiem na odchudzanie. Jak to możliwe skoro to tłuszcz a jak wiadomo, tłuszcze tuczą?

Należy tutaj zaznaczyć, iż olej kokosowy to jedyny tłuszcz, który poprawia przemianę materii, dzięki czemu nie przyczynia się do powstawania otyłości, w szczególności tej w okolicach brzucha. Warto zatem dodawać go jako dodatek do różnych potraw, dzięki czemu kalorie ulegną szybszemu spaleniu.

Ponadto dzięki silnym właściwościom antybakteryjnym oraz przeciwgrzybicznym skutecznie pomaga wyleczyć wszelkiego rodzaju wysypki i egzemy. Oprócz tego jego użycie przyspiesza leczenie m.in. skaleczeń czy oparzeń.

Olejek kokosowy już od dłuższego czasu gości na sklepowych i aptecznych półkach, co jest przede wszystkim wynikiem jego wyjątkowego składu. Bogaty jest w jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które są niezwykle ważne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

Głównym składnikiem oleju jest kwas laurynowy, który wspomaga układ odpornościowy, walcząc z wirusami i bakteriami. Za jego pomocą można w szybki sposób wyleczyć m.in. opryszczkę. Ponadto jest źródłem witamin z grupy B (w szczególności B12 i B6), witaminy C (zwalczającej infekcje), witaminy E (zwanej witaminą młodości ze względu na to, że jest silnym antyutleniaczem, który neutralizuje działanie wolnych rodników) oraz kwasu foliowego, który niezbędny jest każdej ciężarnej kobiecie. W skład oleju kokosowego wchodzą również takie minerały jak wapń, cynk, fosfor, żelazo, magnez oraz potas, które nie tylko wpływają pozytywnie na nasze zdrowie, ale również wygląd zewnętrzny.

 

Olej kokosowy na włosy

Idealnie sprawdza się w przypadku włosów suchych, zniszczonych oraz farbowanych, a więc właścicielki takich włosów powinny zaopatrzyć swoją łazienkę w ten właśnie olej.

Najlepiej używać go jako odżywkę przed myciem włosów. Należy nałożyć sporą ilość olejku na włosy, zwracając przy tym szczególną uwagę na końcówki. Następnie konieczne jest owinięcie głowy folią i założenie ręcznika, dzięki czemu substancje aktywne będą lepiej wnikać w strukturę włosa. Po około godzinie olej spłukujemy, a włosy myjemy szamponem.

Dzięki temu zabiegowi włosy staną się niezwykle miękkie, lśniące oraz wzmocnione. Jeśli jednak nie chcemy nakładać oleju na całe włosy, a zależy nam jedynie na poprawie wyglądu samych końcówek, to możemy go użyć jako przykładowo serum na rozdwojone końcówki.

Niewielką ilość olejku należy nałożyć na same końce kosmyków, rozczesać, wysuszyć, a następnie ułożyć włosy w dowolną fryzurę.

 

Olej kokosowy na twarz

Warto na wstępie napisać, iż twarz jest jedynym obszarem, przy którym należy zachować szczególną ostrożność, decydując się użyć olejek na jej powierzchni. Dlaczego? Z tego względu, iż bardzo dużo kobiet uskarża się na to, że na powierzchni ich cery po zastosowaniu oleju kokosowego pojawiły się pryszcze.

Niestety olej kokosowy, ze względu na to, że ma tłustą konsystencję, może zapychać skórę, czego efektem jest najczęściej pojawienie się wyprysków. Aby jednak przekonać się, jak nasza skóra zareaguje na olejek, należy przeprowadzić mały test.

Należy niewielką ilość nanieść na skrawek skóry twarzy i jeśli skóra nie zareaguje po kilku dniach wysypem pryszczy, to można wtedy używać oleju kokosowego, który idealnie sprawdza się w okolicach oczu. Z powodzeniem można sięgnąć po olejek kokosowy podczas demakijażu oczu.

Bardzo dobrze radzi sobie z rozpuszczeniem nie tylko cieni do powiek, ale również wodoodpornej maskary. Ze względu na to, że w pokojowej temperaturze olej występuje w stałej postaci, należy nałożyć na uprzednio zwilżony ciepłą wodą wacik niewielką ilość olejku, poczekać chwilkę aż się rozpuści i następnie zmyć z powiek makijaż. Należy przy tym uważać, aby produkt nie dostał się do oka, gdyż może podrażnić spojówki.

Olej kokosowy ma właściwości natłuszczające i nawilżające, dlatego będzie dobrym rozwiązaniem dla osób zmagających się z suchą skórą. W przypadku skóry trądzikowej należy uważać, gdyż może zapchać pory, a na twarzy pojawią się nieestetycznie wyglądające zaskórniki.

 

 

 

Olej kokosowy na ciało

Olejek kokosowy bardzo dobrze sprawdza się jako balsam do ciała. Odżywia i natłuszcza skórę, dzięki czemu staje się niezwykle gładka i miękka. Jednak to nie jedyne jego zastosowanie. Idealnie sprawdzi się zamiast pianki do golenia.

Wystarczy nałożyć na nogi grubszą warstwę oleju i użyć maszynki do golenia. Jak to możliwe? Dzięki temu, że olejek ma tłustą konsystencję, maszynka idealnie ślizga się po skórze, usuwając przy tym wszystkie włoski.

Jednak to nie wszystko. Dzięki antybakteryjnym właściwościom olejku nie musimy przejmować się problemem czerwonych krostek po depilacji! Innym zastosowaniem oleju kokosowego może być domowy peeling do ciała z solą. Wystarczy wymieszać kilka łyżek gruboziarnistej soli z około 2 łyżkami oleju i wmasować powstałą mieszankę w ciało.

Dzięki temu zabiegowi usuniemy z powierzchni skóry martwe komórki naskórka, przez co skóra będzie gładsza w dotyku i odpowiednio przygotowana na przyjęcie składników aktywnych zawartych w balsamie.

Innym bardzo ciekawym zastosowaniem olejku, może być użycie go jako antyperspirantu. W tym celu należy wymieszać 1/4 szklanki sody oczyszczonej z 3-4 łyżeczkami oleju kokosowego a powstały kosmetyk umieścić w szklanym słoiczku. Tak przygotowana porcja antyperspirantu wystarczy w zupełności na kilka tygodni. A jakie właściwości ma taki produkt? Antyperspirant przygotowany właśnie na bazie oleju kokosowego jest całkowicie naturalny, nie posiada zbędnych składników chemicznych podrażniających skórę, dzięki czemu ma właściwości antyalergiczne, przeciwgrzybiczne i pielęgnujące.

 

Olej kokosowy na dłonie i stopy

Jeśli twoim problemem jest stwardniała skóra na piętach, to po wieczornej kąpieli posmaruj stopy olejkiem kokosowym, załóż grube skarpety i idź spać. Rano stopy przemyj wodą z mydłem i nałóż krem.

Dzięki takiej tygodniowej kuracji twoje stopy staną się niezwykle miękkie a skóra odżywiona. Taki sam skutek przyniesie zastosowanie podobnej maski na dłonie, które są przesuszone i pomarszczone. Jeśli dodatkowo masz suche skórki wokół paznokci, to wcieranie olejku kokosowego dwa razy dziennie powinno w ciągu kilku dni pomóc.

kokos

 

Ciekawostki związane z olejem kokosowym

  1. Olej kokosowy zawiera bardzo duże ilości witaminy E, dzięki czemu idealnie sprawdzi się w pielęgnacji skóry niemowląt.
  2. Ssanie oleju kokosowego przez dłuższy czas pomaga wybielić zęby i usunąć z organizmu toksyny.
  3. Dzięki swojemu bogatemu składowi poprawia insuliny we krwi, przez co może być spożywany przez cukrzyków.
  4. Olej kokosowy można wykorzystać do smarowania chleba jako zamiennik masła, a ponadto świetnie nadaje się do smażenia wszelkich potraw.
  5. Może być dodawany do kawy, herbaty oraz shake’ów.
  6. Olej sprawdza się bardzo dobrze jako naturalna emulsja do opalania, a przy tym obłędnie pachnie. Nie nadaje się jednak do dłuższego przebywania na słońcu, gdyż ma niezbyt wysoki wskaźnik ochrony przeciwsłonecznej, jednak w przypadku krótkiego przebywania na słońcu powinien się sprawdzić idealnie.
  7. Ze względu na wysoką zawartość kwasu laurynowego, który znajduje się w dużych ilościach jedynie w olejku kokosowym oraz mleku matki doskonale wpływa na naszą odporność. Co jednak najważniejsze kwas ten atakuje wyłącznie szkodliwe bakterie i wirusy, dzięki czemu jego działanie jest dla nas korzystniejsze niż niejeden antybiotyk.

 

Rady dla Ciebie:

Decydując się na zakup oleju kokosowego, warto sięgać po ten nierafinowany, tłoczony na zimno, który zawiera całą masę wartościowych dla naszej urody i zdrowia składników odżywczych. Warto również zwrócić szczególną uwagę na pochodzenie oleju. Na każdej etykiecie powinna być podana taka informacja.

Chodzi przede wszystkim o to, aby kupowany przez nas olej nie był mieszaniną olejków pochodzących z różnych krajów. Kolejną ważną kwestią podczas zakupu jest struktura oleju, powinna być gęsta i zwarta.

Olej kokosowy staje się płynny dopiero wtedy, gdy zostanie ogrzany, w temperaturze pokojowej ma stałą postać. Jeśli zatem zauważysz, że kupowany olej ma płynną postać, to pod żadnym pozorem go nie bierz. Może się bowiem okazać, że jest zepsuty lub też nie jest w ogóle tym, czym być powinien.

Dobry olej kokosowy nie należy do najtańszych produktów, jednak ze względu na swoje niezwykłe właściwości nie powinniśmy oszczędzać na jego zakupie.

Tańszy od niego olej rafinowany jest niestety tak mocno oczyszczony, że nie zawiera zbyt wiele cenny dla nas składników odżywczych, a więc jego stosowanie wydaje się całkowicie bezsensowne.

 




Zyskaj zdrowie i radość!

 

Wzbogać swoją dietę z olejem kokosowym i czerp jego cenne właściwości codziennie.


Miłego gotowania :)

Przepisy zostałe przesłane na podanego emaila.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This