Co to jest kwas pirogronowy?

Kwas pirogronowy to alfa-ketonokwas. Jest obecny w naturze: jabłkach, sfermentowanych owocach, occie.  Ma przede wszystkim właściwości sebostatyczne, złuszczające, nawilżające i rozjaśniające. Zabiegi przy użyciu kwasu pirogronowego są wyjątkowo bezpieczne i całkowicie bezbolesne.

 

jabłka

 

Stosowanie tego kwasu

polega na zmniejszeniu przylegania między kornórkami skóry, co sprawia, że warstwy rogowe naskórka stają sie cieńsze. Na poziomie mieszka włosowo-łojowego kwas  ma właściwości penetracyjne i bakteriostatyczne, wyjątkowe działanie przeciwzaskórnikowe.
Zaletą jest regulacja wydzielania sebum – zmniejsza przetłuszczanie się cery łojotokowej i trądzikowej, a na skórę właściwa wpływa powstawanie kolagenu. Dzięki właściowściom sebostatycznym i antymikrobowym kwas pirogronowy znajduje wykorzystywanie w zabiegach przeciwtrądzikowych.

 

Kwas ma wyjątkowe zastosowanie w kosmetologii w przypadku skóry ze zmianami ropnymi oraz siecią rozszerzonych naczyń.

 

 

Posiada właściwości:shutterstock_303652499

  • redukowania blizn starczych;
  • przeciwdziałania łojotokowi;
  • oczyszczania z zaskórników;
  • usuwania martwych komórek;
  • wyrównywania koloru skóry (np. usuwania przebarwień);
  • wygładzania skóry;
  • przeciwdziałania starzeniu się skóry;
  • usuwania trądziku różowatego;
  • zmniejszania blizn potrądzikowych;

 

Wskazania do stosowania kwasu pirogronowego:

  • trądzik w fazie aktywnej
  • trądzik różowaty
  • blizny potrądzikowe
  • zaczerwienienie skóry u osób z policytemią
  • łojotokowe zapalenie skóry
  • dyskeratoza
  • hiperkeratoza

Adsense

Adsense

Adsense

Zyskaj zdrowie i radość!

 

Wzbogać swoją dietę z olejem kokosowym i czerp jego cenne właściwości codziennie.


Miłego gotowania :)

Przepisy zostałe przesłane na podanego emaila.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This